Programma
2022-2023

Onze concerten kunnen op vrijdag, zaterdag of zondag plaatsvinden.
Tenzij anders vermeld kun je van deze openingstijden uitgaan:
vrijdag en zaterdag: 21:00 tot 23:30 (zaal open 19:30).

zondag: 15:30 tot 17:30 (zaal open 14:00).

Let op:

Bij ons kun je helaas (nog) niet pinnen.

220917-hbc_pagebannertemplate_01.png

Dat deze fantastische band alleen voor Haarlemmers een begrip is, is al heel lang verleden tijd. Door het hele land maakt deze band al 48 jaar furore. Naast hun alom geprezen albums, die nooit falen te vernieuwen en een eigentijds karakter in zich dragen, hebben ze ook talloze bijzondere samenwerkingen gehad met een aantal grootheden uit de Amerikaanse blues- en rootsmuziek. Wat te denken van Albert Collins alias 'The Ice Man',  of The Five Blind Boys of Mississippi? Deze vijf door de wol geverfde muzikanten brengen een schat aan ervaring met zich mee, en wat is er toffer dan dit voor het eigen, Haarlemse publiek te presenteren? Deze mogen jullie niet missen!

In 2019 vierde Barrelhouse het 45 jarig bestaan met de release van een box met alle 12 albums. Ter ondersteuning werd er onder het motto 45 Years on the Road het hele jaar getoerd. De pandemie gooide vervolgens roet in het eten, maar sinds er weer mogelijkheden zijn kruipt het bloed natuurlijk waar het niet gaan kan en staan ze weer alom op de planken.

Blues leent zich bij uitstek om vol uit te halen: uitbundige swing, fijn hamerende piano, vonken uit de gitaren. Tineke weet er ook weg mee, zij kan het geheel nog extra opzwepen. Maar de blues heeft ook zijn romantisch intieme kant. Barrelhouse weet hoe klein je een blues kunt spelen, ook met z’n zessen. Hoe intiem dat kan worden en hoe de lyrics dan een grotere rol krijgen. De essentie van de blues is een stem en een gitaar. Voor Barrelhouse is dat een stem en een band, vol elektrisch of intiem akoestisch. Tineke Schoemaker zingt met grote vanzelfsprekendheid een vurige blues, fel getimed, of een ontroerend klein nummer, zacht en licht hees. 

221015-hbc_pagebannertemplate_01.png

Sunset Travelers is een Roots-band onder leiding van zanger, Hammondorganist en pianist Roel Spanjers (bekend van o.a. Luther Allison, Normaal)). Velen van jullie welbekend en niet in de laatste plaats omdat hij in andere bezettingen al eerder aantrad in Haarlem Blues Club (Nathan James o.a.). 

Deze gave groep kent het klappen van de zweep en haar leden begeleidde individueel al diverse Amerikaanse artiesten door de jaren heen tijdens Europese tournees omdat zij - naast hun fantastische muzikale kwaliteit - in de eerste plaats groot fan zijn van Amerikaanse rootsmuziek. Zij brengen een smakelijke ‘Gumbo’ bereidt met muzikale ingrediënten uit het diepe zuiden van de VS. Denk aan Memphis-Soul, Rhythm & Blues en Boogie uit New Orleans en Blues uit Mississippi. Naast Spanjers staan er nóg drie ervaren chefs achter het fornuis: Meestergitarist/zanger Richard van Bergen (Richville, Rootbag), Nico Heilijgers op basgitaar en Jody van Ooijen achter de drums (niet Jeroen Goossens zoals de tweede van links op de afbeelding). Alles wordt gebracht met passie, plezier én swing.

221111-hbc_pagebannertemplate_01.png

Lieve mensen. De blues, waar we zo van houden, is van origine zwarte, Afro-Amerikaanse muziek en cultuur. Toch zijn de originele makers behoorlijk ondervertegenwoordigd in de clubs en op de festivals. Jontavious Willis vertegenwoordigt, jong als hij is, de zwarte blues van de nieuwe generatie als geen ander en we kijken uit naar zijn komst naar Haarlem Blues Club!

Willis, afkomstig uit Greenville, Georgia, groeide op met het zingen van Gospel muziek in de Mount Pilgrim Baptist Church met zijn grootvader. Van jongs af aan had hij het talent en de passie voor de muziek en het vermogen om zijn vaardigheden snel aan te scherpen. Op 14-jarige leeftijd kwam hij een YouTube-video tegen van Muddy Waters die "Hoochie Coochie Man" speelde en was op slag verslingerd aan de blues.

Hij kreeg zijn broodnodige doorbraak van de levende legende Taj Mahal, die hem omschreef als de "Wonderboy". In 2015 vroeg Mahal Willis om met hem op het podium te spelen. Dat optreden resulteerde in een daverende respons van het publiek en leidde Willis naar grotere podia en bredere mogelijkheden, waaronder een openingsslot bij selecte shows langs de TajMo tour, met zijn muzikale mentoren Taj Mahal en Keb' Mo'.

Veel fans van Willis beschouwen hem als een oude ziel. Zijn speelstijl en zijn stem raken de wortels van country blues. Hij brengt de ware ziel van de muziek terug. Een krantenkop noemde hem ooit een "70-jarige bluesman in een 20-jarig lichaam".

Spectacular Class is de vervolgrelease op zijn debuutalbum, Blue Metamorphosis, dat in 2016 uitkwam en hem lovende kritieken opleverde van opmerkelijke bladen als Living Blues en Blues & Rhythm. In 2018 kreeg het album erkenning van de Blues Foundation via hun International Blues Challenge, waar hij werd geëerd met de Best Self-Produced CD Award.

Om de generatie of zo, komt er een jonge bluesman op het toneel die een schok door de bluesgemeenschap jaagt. Jontavious Willis is er zo eentje. Deze multi-instrumentalist is eind twintig en werd al genomineerd voor een GRAMMY in 2020 dankzij zijn laatste album, Spectacular Class. Met teksten uit eigen pen levert de begaafde muzikant een tijdloos album af met dynamische vocalen en allerlei roots en blues: Delta, Piedmont, Texas, en Gospel. Zijn uitzonderlijke fingerpicking, flat-picking, en slide bekwaamheid zijn ook niet te missen.

GRAMMY award-winnende artiesten Taj Mahal en Keb' Mo' speelden een actieve rol in het produceren van Spectacular Class met Taj Mahal als Executive Producer en Keb' Mo' als de Producer. Naast de digitale release, is het album ook verkrijgbaar op CD en vinyl.

221217-hbc_pagebannertemplate_01.png

Met deze band maken we een uitstapje. Blues is misschien wel de bakermat van deze groep, maar er is meer dat deze jonge maar ervaren gasten in beweging brengt. Deze spiksplinternieuwe band onder leiding van rasmuzikanten en bloedverwanten Dusty en Darryl Ciggaar brengt een mix die we van deze mannen nog niet kennen. Zonder in hokjes te willen denken houdt 't het midden tussen blues, country, early funk en southern rock. Met vrienden Tammo Deuling (o.a. Dawn Brothers) op bas en Nick Croes (o.a. Sabrina Starke, Jett Rebel) op gitaar zijn de broertjes Ciggaar in topgezelschap, waarbij ze ook alle vier zingen.

230121-hbc_pagebannertemplate_01.png
230218-hbc_pagebannertemplate_01.png
230317-hbc_pagebannertemplate_01.png
230408-hbc_pagebannertemplate_01.png

Vorig jaar verhuisde deze Britse topmuzikant en dito entertainer vanuit zijn huis in het centrum van Amsterdam naar het mooie Curaçao samen met zijn geliefde. Sindsdien is hij nog wel af en toe terug op het Europese continent, maar een stuk minder vaak dan we van hem gewend zijn. Vandaar nu zijn comeback in Haarlem Blues Club, wegens eerder groot succes!

Ian Siegal is een muzikant en 'songsmith' van de bovenste plank die een unieke mix van songwriting, charisma, muzikale en vocale diepte en entertainment met elkaar in evenwicht brengt. Hij neemt jullie mee op reis naar een prachtige combinatie van 'bestemmingen' in de stijlen binnen de rootsmuziek: blues, gospel, folk, country en soul, met veelal zelf gepende nummers.

Zijn nieuwste album Stone By Stone verscheen eind april 2022 en kreeg wederom lovende kritieken en de schijfjes gingen als zoete broodjes over de toonbank. Het lijkt wel een standaard bij de heer Siegal.

Grijp deze kans om deze meester aan het werk te zien in de unieke sfeer die Haarlem Blues Club biedt in het mooie Circus Hakim. Siegal's solo-optredens zijn zeer indrukwekkend en zullen je lang bijblijven.

230506-hbc_pagebannertemplate_01.png
230617-hbc_pagebannertemplate_01.png